יום שלישי, 30 באפריל 2013

פרק שלושה עשרה- צפון טרינידד. או: השביל הנעלם.

ובו חווית הישרדות בג'ונגל הטרינידדי.

הקרנבל מאחרי. העיר פורט אוף ספיין חזרה לשגרה אך המוני התיירים שבאו לקרנבל ממשיכים למלא את בתי המלון וההוסטלים ואני מחליט לנסוע לראות קצת טבע, רחוק מהמולת העיר והמחירים הגבוהים שבה.
האוטובוס לכיוון העיירה הצפונית המבודדת בלנששייס חולף על פני חופים לבנים עתירים בעצי קוקוס והמקום נראה כלקוח מתוך גלויה. בלנששייס (Blanchisseuse- שאריות מאחד הכיבושים הצרפתים של האי. הפירוש מצרפתית הוא כובסת או משהו בסגנון  עצמה היא בסה"כ קבוצת בתים לאורך החוף שמשמשים כעיירת נופש למקומיים שרוצים לנפוש. למזלי רוב המקומיים שברחו לפה בזמן הקרנבל כבר עזבו ואני מוצא חדר גדול בקרבת החוף להעביר בו את שבת 1.

חוף טיפוסי בצפון טרינידד
במהלך השבת קראתי על מסלול שמחבר בין בלאנששייס לעיירה אחרת על החוף. שלושה ימים של הליכה קלה לאורך החוף היפיפה וביקור במפלים לאורך הדרך נשמע כמו ניצול טוב של הזמן ומהתייעצות עם מקומיים אני מבין שהמים בדרך טובים לשתיה ושכל מה שצריך זה להישאר צמוד לים. "אי אפשר ללכת לאיבוד" אומר לי סטיב וביום ראשון בבוקר אני יוצא לדרך. חלק גדול מהציוד שלי השארתי בשדה"ת ועדיין, סחיבה של התיק על הגב שלושה ימים הולך להיות החלק הקשה של הטיול הזה.
 הדרך מתחילה במקום בו הכביש של בלאנששייר נהיית שביל עפר צר. השביל עולה ומתפתל בין העצים במקביל לחוף ומשמאלי אני יכול לשמוע את הגלים מתנפצים על הסלעים אי שם למטה.
לאחר שעה הליכה אני מגיע לחוף יפה. חול לבן, דקלים ולשונות סלע גדולים שמבצבצים מתוך המים ושוברים את הגלים כך שמתקבל איזור נוח לרחצה. אני נח מעט וממשיך למה שאמור להיות השיא של היום- חוף פאריה.

ווהוו חוף פאריה
על מסלול כזה חלמתי כל הטיול. הליכה ביער על שביל עפר צר שמצד אחד צוקים ומהצד השני הים. מסביבי מפרפרים פרפרים ענקיים צבעוניים- כחולים ואדומים זרחניים ואני מנסה לצלם אותם ללא הצלחה.
היום ממשיך בהליכה בשביל שעולה ויורד כל פעם שצריך לחצות ערוץ נחל. מעייף אבל היופי שווה את זה ולאחר ארבע שעות אני מגיע לחוף פאריה- רצועת חוף ארוכה ויפה. המים סוערים וכל מה שנשאר לעשות זה לשבת ולהתפעם מהנוף. מהחוף אני ממשיך לעבר מפל פאריה שנמצא חצי שעה הליכה לתוך הג'ונגל בניצב לחוף. השעה מתחילה להיות מאוחר ורוב המטיילים מתחילים לחזור חזרה לכיוון בלאנששיס. אני מתכנן לישון באמצע המסלול ולכן יש לי עוד קצת זמן לבלות כאן אך גם אני רוצה למצא מקום ראוי לשינה כעוד יש אור יום ומכיון שעכשיו אני אמור להתחיל את החלק הפחות מתוייר של המסלול והדרך ודאי תהיה פחות טובה אני מחליט לבלות במפל רק זמן קצר.
על חוף פאריה אני פוגש זקן רזה מוזר עם ראסטות שקשורות בצידי הראש כך שהן מעניקות לו מראה של שד מקורנן. הזקן מספר לי איך הוא עזב את הציביליזציה ברגע שטרינידד החלה להיות מודרנית. הוא עוד זוכר את הימים הפשוטים בהם אנשים סחרו אחד עם השני בחליפין. "היום הכסף שולט" הוא טוען, "ובעולם כזה אני לא רוצה לחיות". כאן על החוף הוא חי בבקתה קטנה לידה הוא מגדל מעט ירקות ואת היום הוא מעביר בניסיון לדוג דגים מסירת העץ הרעועה שלו. הוא מכוון אותי לעבר המשך השביל אך מזהיר אותי שהשביל מכאן עד הכפר מטלות לא כל כך בשימוש.
אני רואה. לעומת השביל לחוף פראיה כאן יש מקומות בהם הג'ונגל החזיר לעצמו את השליטה. עשבים גבוהים מכסים את הנתיב וענפים שנפלו עם הזמן לא סוקלו. התיק הגבוה גם הוא מקשה על ההליכה אך אני לא דואג, כמו שסטיב אמר לי, כל עוד אני שומע את הים משמאלי אני לא יכול ללכת לאיבוד.
אחרי שעה הליכה בשביל לא שביל, אני מתחיל לחשוב שאולי אני מדמיין את המסלול למשך כל הזמן הזה. השעה מתחילה להיות מאוחרת ואני כבר צריך לחפש מקום ראוי לשינה לפני שיחשיך, אני רק רוצה לדעת שאני בכיוון הנכון לפני העצירה. המצפן מראה לי שאני הולך דרומה- הכיוון ההפוך מהחוף. לעזאזל, זה לא טוב.

ככה נראה שביל. אם לא אתה באיבוד.
הג'ונגל סוגר עלי, מכל עבר שרכים תופסים אותי ברגלים ובתיק והעייפות והלחץ שמא הלכתי לאיבוד מתחיל להשפיע.
כל צעד קשה ממשנהו והנשימה נהיית כבידה. עצים עליהם אני נשען בניסיון לקבל קצת תמיכה מתפוררים לי בידיים והנעלים שוקעות בערימות עלים רקובים. הכל מסביבי לח ורקוב. במהלך המלחמה ביער אני מחליק ומתדרדר לאפיק של נחל. למזלי המדרון לא תלול והעלים מרככים את ההחלקה אך כעת בנוסף מלחמה בעצים אני מבוסס במים עומדים מצחינים בגובה הברכיים. אני מותש ואין כמעט סיכוי לשחזר את המסלול בו הלכתי אך אם אלך לאורך האפיק אולי אוכל למצא חזרה את הים וכך מחר אמשיך ללכת לאורך החוף.
מעודד במקצת מהתקווה החדשה שנפתחה בפני למצא את השביל אני מקבל כוחות חדשים ומצליח להגיע לחוף לפני השקיעה ובונה את המחנה שלי בקרחת יער קטנה כמה דקות מהחוף.
בבוקר, אחרי שינה וארוחה טובה אני שם לב שבקרחת היער בה ישנתי ישנם בקבוקי פלסטיק ישנים ושקיות מזון דהויות- סימנים לכך שעברו פה אנשים, אך לצערי את השביל אני עדיין לא מוצא. הטיול ביום השני מתחיל במקום בו הוא נגמר אתמול- מלחמה בעצים ובשרכים ולאחר כמה שעות של פילוס דרך במטעי בננה צפופים אני מוצא את עצמי על שפת הים.
אתמול, חלק גדול מהשביל חצה חופים ואני ממשיך את הטיול על החוף בתקווה למצא פתח בין הצמחיה, שאולי יסמן מקום בו השביל נשפך לים אך ללא הצלחה. המקום היחיד בו אני מזהה צמחיה נמוכה ופחות צפופה הוא בראשי הצוקים שבהמשך החוף ומכיוון שהטיפוס על הצוק נח (מן מדרגות סלע שכאלה) אני מחליט לנסות את מזלי משם (אל תנסו את זה בבית חברים) ובאמת בקצה הצוק אני מוצא בקתת עץ קטנה ומאחוריה את השביל המיוחל. מותש מהמאמץ של הטיפוס והמתח אני עוצר למנוחה. מזמן לא שמחתי כל כך.

בתים של מתבודדים באמצע הג'ונגל
שאר הטיול עבר ללא חדשות מיוחדות. השביל היה נח ולמרות שהנוף נשאר מדהים, כבר לא עניינו אותי המשקל של התיק , זמן ההליכה או המרחק שנשאר. פשוט שמחתי שיש שביל אמיתי שאפשר לראות ולא רק לדמיין.
לקח לי עוד יום של הליכה מאומצת שבו בכל צעד ומאחורי כל גבעה דמיינתי את הבתים של הכפר מתלות (כל האנשים שפגשתי בדרך, מטיילים או מתבודדים מוזרים כאחד נתנו לי הערכות זמנים שגויות דבר שרק מתח יותר את עצבים שלי).
בסוף היום השלישי הגעתי למתלות בדיוק באותו זמן בו הגיעה גם ערימת ענני גשם מצפון. רטוב, עייף ורצוץ הסתובבתי בכפר הדייגים הקטן בניסיון למצא מקום בו אוכל להעביר את הלילה על מיטה טובה ואולי גם מקלחת, ולהצטייד במעט אוכל כשלפתע עצר לידי טנדר. יש אנשים טובים בסוף הדרך. אלווין- בעל הטנדר, שמח לראות תיירים מגיעים לכפר שלו. זה לא דבר שקורה הרבה. לאחר שישבנו בביתו על אבטיח וסיפרתי לו חוויות מהטיול הוא הציע לי להתאכסן בבית ריק שיש לו על שפת הים לכמה זמן שארצה ואף סידר לי טרמפ חזרה לעיר (למצא מוניות חזרה לשדה"ת מהעירות הקטנות זה פרוייקט מסובך כמעט כמו טיול ביער) וכך קרה שאת היום האחרון בטרינידד עשיתי בדירה ריקה על שפת הים, צופה בסערה ושמח על קורת הגג מעל ראשי.   

ים ים
אז מה למדנו היום- לעתים עצות ממקומיים לא מעודכנות ותואמות למציאות. כדאי לקחת אותן בעירבון מוגבל.

----
1. סטיב, בית כחול בסוף העיירה. הוא משכיר יחידת דיור של שני חדרים, סלון ומטבחון (כ-5 מיטות) 100TT ללילה. ניתן להזמין אצלו סיור קייאקים שהוא מוביל.

יום שלישי, 23 באפריל 2013

פרק שנים עשר- טרינידד טובגו. או: לרקוד עד אור הבוקר, לשיר חזק עד השמיים.

ובו מעט על למה חשוב לתכנן את היום הראשון בארץ חדשה

פקיד ההגירה מביט שוב בתמונה שלי בדרכון. "ומה אתה עושה בישראל?" הוא שואל.
- "אני סטודנט". אני עונה בלי למצמץ.
-"אני רוצה להבין, אתה טוען שאתה סטודנט, שבאת במיוחד לראות את הקרנבל. אבל עכשיו אמצע השנה, הדרכון שלך מלא בחותמות חדשות, אין לך כרטיס יציאה מהמדינה או הזמנה לחדר במלון ואתה לא מכיר כאן אף אחד. אני לא חושב שאני יכול לתת לך להיכנס".
לעזאזל, כשקניתי את הכרטיס לפני שבועיים לא ממש ירדתי לפרטים כמו איפה לישון או שהפקיד ידרוש כרטיס המשך. בסה"כ פגשתי מטייל שהמליץ לי לנסוע לראות את הקרנבל אם אני ממילא מתכוון לטייל באזור ואני, שזו הפעם הראשונה ששמעתי על כך, קפצתי על ההצעה.
אני מאמץ את החיוך התמים והיפה ביותר שלי ומסביר לו שחסכתי כסף שנים בכדי לבא לראות את הקרנבל ושלקחתי חופש מיוחד מהאוניברסיטה, ומוסיף את שם ההוסטל הראשון שמופיע בלונלי-פלאנט. "הזמנתי שם מקום רק אין לי קבלה מודפסת, ואם צריך לקנות כרטיס טיסה להמשך אין שום בעיה, יש לי כסף".
מה אתם יודעים, חזרתי על כל הסיפור מול פקיד בדרגה גבוהה יותר וזה עבד.
-"אנחנו נותנים לך אישור כניסה. רק על תעשה שטויות, אני לא רוצה לשמוע עליך בחדשות. תהנה בקרנבל".
האמת, עכשיו שנכנסתי למדינה, צריך באמת לחשוב על כל הדברים האלה- איפה ישנים ולאן ממשיכים מכאן. אבל קודם כל הקרנבל.

יאללה קרנבל
אני ניגש לעמדת משרד התיירות המקומית שנמצאת ביציאה מהטרמינל. שני פקידים אדיבים ביותר עונים על כל השאלות שלי, נותנים לי מפה של העיר והאי וחולצה ממותגת ומסבירים לי על לוח הזמנים של הקרנבל. על הוסטל אין מה לדבר, הכל מוזמן חודשים מראש. הם מסבירים לי שההכנות לקרנבל החלו כבר ביום שישי ושהיום, בשני לפנות בוקר הקרנבל מתחיל וממילא אף אחד לא הולך לישון ביומיים הקרובים.
לרקוד בקרנבל עם תיק של 24 קילו על הגב יהיה רעיון רע לכן אני מפקיד את המוצ'ילה שלי בשמירת חפצים בשדה"ת ונוסע לעיר עם תיק קטן.
אני מגיע לעיר בשעות הערב המוקדמות של ראשון ולמרות שרשמית הקרנבל מתחיל רק מחר נראה שהחגיגות כבר בעיצומם. חזרות גנרליות לקראת תחרות התחפושות. עשרות דוכנים שהוקמו לאורך הרחובות ומשאיות פורקות לתוכם ארגזים של בירות, אוכל, בלוקים של קרח וכמויות אלכוהול ענקיות שצריכות להספיק להרוות עיר שלימה של חוגגים.
מחלונות הבתים ניתן לראות אנשים עמלים במלא המרץ על הכנת תחפושות ובעשר בלילה כבר ניתן להבחין בשיכורים ראשונים פה ושם.

ארבע בבוקר. העיר כבר מלאה בהמוני אדם שזורמים לנקודת התחלת המצעד. הקרנבל מסודר ויש מסלול שנקבע מראש לאורך העיר. נראה שאנשים התחלקו מראש לקבוצות חוגגים. את כל קבוצה מובילה משאית אחת עמוסה ברמקולים ענקיים ומספר תקליטנים (לא ממש ברור למה כי הם משמעים את אותם שירים) ומשאית נוספת שאחראית על חלוקת אלכהול סוגרת את הכח. על כל משאית אלכוהול עובדים כמה ברמנים שמחלקים שתיה חופשי לכל חברי הקבוצה שלבושים בחולצות ומחזיקים כוסות ממותגות. זה רעיון טוב עבור מי שלא רוצה לסחוב כסף בקרנבל.


היום הראשון של החגיגות הוא מסיבה פרועה גדולה- כולם מתיזים מים, בוץ וצבע מדליים גדולים ויש אפילו אנשים שמשפריצים סירופ שוקולד כיאה לעיר שכינויה הלא רשמי הוא עיר השוקולד. המבוגרים שמקומם לא נפקד מהחגיגות מסתפקים בלזרוק טלק. זה מחזה מדהים. מארבע בבוקר, עיר שלימה- אנשים ונשים, טף וזקנים צועדים ורוקדים. בחמש בבוקר נכנסים לשיירה משאיות ה-Steel Band. המשאיות האלה עמוסות בתופים ומצילות מכל סוג ובגדלים שונים וחבורה של מתופפים מוכשרים מבצעים את שירי הקרנבל שמשמעים ברמקולים הרעשניים בגרסת התיפוף העדינה שלהם. זה יפה ואני מצטרף לחבורת זקנים מרקדת ומפזז אתם עד שעות הצהריים.
בשלב הזה של היום נראה שרוב העיר כבר שיכורה אחרת קשה להסביר איך קבוצה כזו גדולה של אנשים ממשיכה לצעוד ולרקוד שעות (לרוב לקולות אותו שיר. את השיר פתיחה הרשמי של הקרנבל השנה שמעתי למשך 5 שעות ברציפות ולא נראה שזה הפריע למשהו) ולמרות שלא מדובר בצבעוניות של התחפושות שאני מכיר מתמונות של הקרנבל בברזיל לדוג' יש משהו בריקוד הקבוצתי הבלתי נגמר הזה שמושך אותך להצטרף.
ב-1300 בצהריים סימנו הקפה ראשונה של העיר. הקהל משתגע ומהבמות משפריצים מים ומפזרים קונפטי. כמובן שכלום לא נגמר וכולם ממשיכים ישר להקפה השניה אך אני מחליט לפרוש לנוח עד הפעם הבאה שאני רואה משאית תופים חולפת על פני. אני לא יכול לעמוד בפני זה.
לקראת הערב משאיות התופים מתנקזות לכיוון איזור הנמל שם מתקיימת תחרות. כל משאית עוברת מול במת השופטים ומבצעת חמש דקות של המוסיקה הטובה ביותר שלה. סיום נהדר ליום מלא חוויות.
היום השני מתחיל מעט מאוחר יותר. מסתבר לי שבכל זאת יש קרנבל תחפושות כשבשבע בבוקר יוצאים האנשים לרחוב לבושים בכל מה שעליו הם עמלו בחודש האחרון. החברה מהקבוצות של אתמול ממשיכים בקבוצתם, לבושים היום בתחפושות תואמות ממשיכים לרקוד ולשתות אחרי משאיות המוסיקה הרעשניות והזקנים לבושים בתחפושות מקוריות שהכינו לבדם ממשיכים גם היום לעקוב ולפזז אחרי משאיות התופים. אני מעדיף את קבוצות המבוגרים. הם לא ממותגים, אין להם משאית אלכוהול שמלווה אותם ולרוב אחד מהחברה מגיע אם האוטו ומחלק משקאות לחבריו מהבגאז', התחפושות שלהם צנועות יחודיות ומקוריות והריקודים שלהם נלהבים יותר. אני מצטרף ליום שני של חגיגות וריקודים ששיאו בתחרות תחפושות מול עמדת השיפוט באיזור הנמל. אני תופס מקום בצל וצופה בכל קבוצה עוברת מול השופטים מלווה בעגלה מעוצבת או אדם בתחפושת גדולה ומבצעים ריקוד ססגוני מיוחד וכך אני מעביר את רוב היום.


בדרכי חזרה לעיר אני נתקל שוב בחבורה רוקדת מאחורי משאית תופים. רוב הנגנים עייפים וחבורות של ילדים מנסות את כישרונם בהחלפת הנגנים לסירוגין. אני עולה על המשאית ומעביר את הזמן בשיחה עם אחד הנגנים. הוא מספר לי שהם מנגנים כקבוצה גם לא בזמן הקרנבל וחוץ מנגינה בכל חגיגה שיש באי הם גם עורכים מסע הופעות בעולם. הוא כמובן היה שמח להגיע יום אחד לישראל. הוא מספר שלכל להקה משקיעה את החודש שלפני הקרנבל באימונים על שירי הקרנבל החדשים של כל שנה ומלבדם כל להקה מנגנים גם את הרפרטואר האישי שלה וגרסאות כיסוי לשירים פופולארים.

זהו. הקרנבל הסתיים. בערב כל אנשי העיר חוזרים להמשיך בחגיגות במסגרת משפחתית וריחות בשר נצלה על המנגל עולה מכל חצר. האנשים שבאו במוניות המסובסדות מחוץ לעיר חוזרים לבתיהם וגדודים של מנקים משתלטים על העיר ואוספים את ערימות האשפה במהירות וביעילות מדהימה.
יום אחרי הקרנבל העיר שקטה, נקיה וריקה מאדם. קשה לראות מה היה כאן יום קודם. אני מסתובב בעיר מנסה לחשוב על תוכניות להמשך השבוע.

אז מה למדנו היום- זה אולי לא מוזכר כאן במפורש אבל כאן למדתי שכדאי לסחוב אוהל בקריביים.